top of page

olijvenoogst uit eigen boomgaard Casa Torre

Foto van schrijver: Lilian KeijbetsLilian Keijbets

Bijgewerkt op: 18 okt 2024

Raccolta delle olive, olijvenoogst 2024


olijven plukken Casa Torre Ripatransone

Goed nieuws voor onze gasten in 2025, er zal weer een heerlijk flesje olijf olie uit eigen gaard voor jullie klaarstaan!



Wat was het een heerlijke week in Le Marche, we hebben de olijven geplukt.



Het weer zat niet elke dag mee, maar gewapend met een geknipte vuilniszak kom je een heel eind ( idee van een van mijn lieve vriendinnen).







Eerst netten op de grond leggen, dan met harkjes de olijven van de takken ritsen. Daarna de netten vouwen en in de kratten laten rollen.



Als laatste haal je de blaadjes ertussen uit met een machine. Dit alles is handwerk. Niet elke boom staat op een mooi vlak veldje, vaak is het balanceren, zorgen dat je olijven de helling niet afrollen en een plek zoeken waar je ladder stabiel staat.




Maar als de gevulde kratjes dan klaar staan weet je waarvoor je het doet, echt een heerlijk klusje en heel gezellig om dit met mijn vriendinnen te doen! Tijdens het oogsten zet je je verstand op nul. Daarna stond er een heerlijke lunch op ons te wachten.


Le Marche Italie olijvenoogst 2024

op naar de perser ofwel frantoio.


De kratten zijn goed gevuld en de blaadjes zijn ertussen uit (+/- 25 kg olijven per krat).

Je moet de olijven binnen 3 dagen na de pluk laten persen. 


We hadden een afspraak gemaakt bij de perser, ofwel frantoio, deze is 10 minuten bij ons vandaan. Stel  je er niets groots bij voor maar een oud gebouw met veel lawaai en draaiende machines. 







Wij dachten we brengen de olijven met hulp van Gianfranco en zijn . En dan halen we later de olie op. We hadden een mooi groot vat gekocht voor onze olie. 

MAAR daar maakten we toch een denkfout…. volgens traditie is het echt niet de bedoeling dat je tussendoor weggaat. Je kijkt toe wanneer je olijven de pers in gaan en dan neem je plaats op een van de plastic stoeltjes en blijf je wachten.

Ja want je moet blijkbaar zeker weten dat je ook echt de olie van je eigen olijven krijgt. Ik had daar wel vertrouwen in, maar alle andere 

Italianen zaten ook netjes te wachten. 




We hadden in totaal 830 kg olijven geplukt, benieuwd hoeveel olijfolie je hiervan overhoudt? rond de 90 liter olijfolie.





vakantiehuis Casa Torre olijfolie della Casa

Olio d'oliva della Casa Torre, olie uit 1e persing.🫒



Je komt op de afgesproken tijd bij de perser, frantoio, en dan mag je plaatsnemen en wachten. Ook dit is iets wat voor ons even aanpassen is. Geduld hebben en er de tijd voor nemen hoort erbij. En als je het lawaai van de machines te heftig vindt zet je gewoon een koptelefoon op 🎧.



Als je aan de beurt bent pak je je vat en zet dat onder de kraan. Zodra je eigen olie uit de kraan komt, mag je proeven. Na een slokje moesten we kuchen, dat is blijkbaar een goed teken, dan heb je goede kwaliteit olie. Het smaakt een beetje pittig.



De kleur van de olie, dat had ik nog nooit gezien, zo fel groen ( nee, er zit echt geen filter op de foto’s). Heel anders dan de olie die je in de supermarkt koopt.


Erg mooi om te zien en je bent dan ook heel trots als je met je litertjes olie naar huis gaat.


We hebben ruim 90 liter olijfolie😊.




‘s avonds hebben we een salade gemaakt met alleen deze olie, verder geen ingrediënten, dan weet je waarom het zo puur smaakt als er niets aan is toegevoegd.



Erg benieuwd wat onze gasten vinden van deze olijfolie. Er staat een flesje voor je klaar!


Deze olijfolie uit de eerste persing is geschikt voor koud gebruik, lekker op een stukje brood of als dressing voor je salade.



Laat het smaken!

コメント


bottom of page