top of page
  • Foto van schrijverLilian Keijbets

5 steden en dorpen in het zuiden van le Marche

Bijgewerkt op: 18 jan.

1. Ascoli Piceno is een van de mooiste steden gelegen in Le Marche in Midden-Italië.

Het is de hoofdstad van de provincie Ascoli Piceno en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige sfeer. Ascoli Piceno heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het historische centrum van de stad is goed bewaard gebleven en herbergt tal van historische monumenten, pleinen en middeleeuwse gebouwen. Het Piazza del Popolo is een van de mooiste pleinen in Italië.


Dit plein is het hart van de stad en is omgeven door elegante gebouwen uit verschillende tijdperken. De imposante Cattedrale di Sant'Emidio, de kathedraal van Ascoli Piceno, en het historische café Meletti, een beroemde ontmoetingsplaats, vormen het middelpunt van deze stad.


Ascoli Piceno staat bekend om zijn culinaire specialiteiten, een van de meest beroemde is "Olive all'Ascolana". Dit zijn groene olijven die zijn gevuld met vlees, gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Ze zijn een populaire lokale lekkernij. Je kunt ze natuurlijk in Ascoli Piceno proeven , maar ook in andere steden in le Marche.



ascoli piceno piazza del popolo


2. San Benedetto del Tronto is een van de kust steden

San Benedetto del Tronto is een van de kust steden in le Marche aan de Adriatische Zee.

San Benedetto del Tronto staat bekend om zijn prachtige stranden. Het heeft een langgerekte kustlijn met fijn zand en helderblauw water, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel lokale bewoners als toeristen, vooral in de zomermaanden.


Langs de kustlijn strekt zich een indrukwekkende palmbomenboulevard uit. Dit is een populaire plek om te wandelen, te fietsen of gewoon te genieten van het uitzicht op zee. De boulevard is levendig en biedt tal van restaurants, cafés en winkels. Deze palmen zie je ook in andere dorpen en steden in le marche aan de Adriatische kust.


San Benedetto del Tronto heeft een van de grootste vismarkten aan de Adriatische kust. De vismarkt is kleurrijk en levendig, en bezoekers kunnen hier genieten van verse zeevruchten en lokale delicatessen.

De stad herbergt een moderne jachthaven waar bezoekers kunnen genieten van de vele boten en jachten. Het is ook een aangename plek om te wandelen en te genieten van de maritieme sfeer.

Op dinsdag en vrijdag is er in San Benedetto del Tronto een grote markt. Hier vind je zowel kleding en schoenen als tassen, huishoudelijke producten en etenswaren.

Verder biedt San Benedetto del Tronto erg mooie en soms exclusieve modewinkels, met bekende en minder bekende merken. Vanuit Casa Torre ben je binnen 25 minuten rijden in deze levendige stad.


San Benedetto del Tronto is een leuke stad in Le Marche

3. Ripatransone is een van de mooiste historische steden in le Marchele

Ripatransone heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het heeft een oud stadscentrum met smalle straatjes, pleinen en historische gebouwen.

Het smalste straatje in Ripatransone staat bekend als "Vicolo Stretto" of "Vicolo della Miseria". Dit smalle steegje staat beroemd als een van de smalste straatjes ter wereld. Het is slechts ongeveer 43 centimeter breed op sommige plaatsen en creëert een unieke ervaring voor bezoekers die erdoorheen lopen.


De stad staat bekend om zijn panoramische uitzicht over de regio le Marche en de Adriatische Zee. Het is gelegen op een heuveltop. Ripatransone ligt op een hoogte van ongeveer 486 meter boven zeeniveau waardoor je kunt genieten van adembenemende landschappen en van hieruit zie je nabijgelegen steden in le Marche.


Ripatransone met een historisch centrum

Teatro dell'Aquila is een historisch theater in het centrum van de stad, gebouwd in de 18e eeuw. Het theater heeft een prachtige architectuur en wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen en voorstellingen.

Net als veel andere Italiaanse steden in le Marche viert Ripatransone verschillende festivals en evenementen gedurende het jaar. Deze kunnen religieus, cultureel of culinair van aard zijn en bieden een kans voor de lokale bevolking en bezoekers om samen te komen.



Verder vind je in Ripatransone vele voorzieningen zoals een bakker, slager, 2 supermarkten, diverse bars en restaurants. Daarnaast zijn er een aantal lokale winkels

zoals een pastawinkel en een atelier met schilderijen.


4. Grottammare

Grottammare staat bekend om zijn mooie stranden. Net als veel steden in de regio le Marche heeft Grottammare een charmant historisch centrum met smalle straatjes, pleinen en historische gebouwen. Het oude stadscentrum heeft een sfeer die doordrenkt is van geschiedenis en traditie. Grottammare Alto verwijst naar het historische bovenste gedeelte van Grottammare, dat bovenop een heuvel ligt en uitkijkt over de Adriatische Zee.






Grottammare Alto biedt adembenemende panoramische uitzichten over de kustlijn, de zee en het omliggende landschap. Vanaf deze hogere locatie kun je genieten van spectaculaire vergezichten. Boven op de heuvel bevindt zich de Fortezza, een oude vesting die dateert uit de 12e eeuw. Grottammare heeft naast het historische centrum (Grottammare Alto) ook een nieuwer gedeelte, dat zich voornamelijk langs de kustlijn uitstrekt.

Terwijl Grottammare Alto de historische en culturele aspecten belicht, biedt het kustgedeelte moderne faciliteiten en een ontspannen sfeer voor zon- en strandliefhebbers.


5. Offida is een van de steden in le Marche met vele wijnhuizen


Offida is een schilderachtige bestemming die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur zoals vele andere dorpen in le Marche. Het is een ideale plek voor liefhebbers van authentieke Italiaanse dorpen en ambachten.

De omgeving van Offida staat bekend om de productie van de DOCG-wijnen Offida Pecorino en Offida Rosso. Wijnliefhebbers kunnen de lokale wijnen proeven in de omliggende wijngaarden. Er zijn diverse bekende en minder bekende wijnhuizen in de omgeving.

Het Carnaval van Offida is een van de oudste carnavals in Italië en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Het carnaval omvat kleurrijke kostuumparades, vuurwerk en muziek. Lokale inwoners kleden zich in traditionele kostuums en voeren verschillende dansen en optredens op.


wijnhuizen in de zuidelijke le Marche

Er zijn natuurlijk nog veel meer steden en dorpen te ontdekken in het zuidelijk deel van le Marche. Alle genoemde steden bevinden zich binnen een half uur rijden van Casa Torre.

Casa Torre is per vliegtuig vanaf de vliegvelden Pescara, Ancona, Perugia, Rome of Bologna bereikbaar. Treinstations zijn er in Cupra Marittima, Grottamare en San Benedetto del Tronto . Casa Torre is per auto goed bereikbaar en ligt 20 minuten rijden van de afrit van de Autostrada in Pedaso of Grottamare.


We zien jullie graag bij Casa Torre.




31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page